Peruna (Solanum tuberosum) on koisokasvien (Solanaceae) heimoon kuuluva kasvi, jonka mukulaa käytetään lähes kaikkialla maailmassa ravintona. Peruna on yksi eniten käytetyistä ravintokasveista Euroopassa ja Etelä- sekä Pohjois-Amerikassa. Peruna kuuluu niiden yhdeksän viljelykasvin joukkoon, joiden avulla tuotetaan peräti 75 prosenttia ihmisravinnosta.
Kasvi
Perunakasvi on kooltaan kohtalaisen pieni mutta kuitenkin suurilehtinen. Perunan mukulat kasvavat aina mullassa maan alla. Useimmiten perunan päällinen, eli kuori on ruskea tai keltainen, mutta se voi olla myös lajikkeesta riippuen violetti, punainen tai vaaleanpunainen.
Peruna
Sisältä peruna on usein vaalea, mutta on mahdollista, että se on sisältäkin kuoren värinen. Se sisältää noin 10–15 % tärkkelystä, vajaat 2 % proteiinia, ja tuoreena myös kohtalaisesti c-vitamiinia, joka kuitenkin osittain tuhoutuu useita kuukausiakin kestävän pitkän varastoinnin aikana. Maanpäällisessä osassa saattaa olla myös marjoja, jotka ovat solaniinipitoisuutensa vuoksi erittäin myrkyllisiä.
Istutus
Suomessa perunat istutetaan yleensä toukokuun loppupuolella ja sato korjataan syys- ja lokakuun vaihteessa. Poikkeuksena ovat erilaiset varhaisperunat, joista ensimmäiset, silloin vielä varsin pienikokoiset, saatetaan nostaa jo jopa toukokuun lopulla.
Ravinto
Perunaa syödään monella tavalla valmistettuna kuten keitettyinä, paistettuina tai perunamuusina. Kaikkein jauhoisimmat perunat, jotka keitettäessä rikkoontuisivat keitinveteensä, suositellaan höyrytettäviksi kiehuvan veden päällä, mikä on mahdollista välipohjallisella kattilalla, jossa välipohjan muodostaa ritilä.
Teollisuus jalostaa perunaa esimerkiksi ranskalaisiksi perunoiksi ja perunalastuiksi eli erilaisiksi sipseiksi. Joistakin perunalajikkeista valmistetaan myös perunajauhoa, joka on puhdasta tärkkelystä. Tärkkelystä eli perunajauhoa taas käytetään monen eri ruoan valmistuksessa.
Peruna on siis erittäin yleinen ja suosittu tuote ja sitä kasvatetaan sekä syödään lähes kaikkialla.